Skraćeni fleksori kuka, 2. dio

Skraćeni fleksori kuka, 2. dio

Naučili smo da kruti fleksori kuka ne mogu napraviti svoj posao, fleksiju kuka. Ok, sve dok svoje prljave poslove ostavljaju u svoja četiri zida. Ali, oni ne dozvoljavaju ni drugim mišićima da rade kako spada.

Odnosno, želimo li napraviti neki pokret za kojeg nam trebaju gluteusi (ekstenzori), skraćeni fleksori neće dozvoliti punu amplitudu tog pokreta. Radi se o pokretu pružanja noge iz kuka.

Tada situacija postaje komplicirana.

Kada ekstenzija kuka nije moguća, tijelo kompenzira pokret s pretjeranom lumbalnom ekstenzijom. Takva lumbalna hiperekstenzija stvara pojačani pritisak na donji dio leđa i javlja se nelagoda, a kasnije i bol u tom dijelu tijela. Do takvog pokreta u donjem dijelu leđa dolazi pri svakom iskoraku. Tako nastaje konstantni pritisak na kralješke tog dijela leđa.

Mobilnost fleksora kuka je vrlo važna i pri izvođenju svake vježbe koja završava s ekstenzijom kuka, što obuhvaća mnogo vježbi za donji dio tijela.

 

Imaš ovaj problem i želiš ga riješiti? Pročitaj i ovaj članak i klikni na BESPLATAN instrukcional s video materijalom: SJEDENJE JE TIHI UBOJICA  i VJEŽBE ZA POZICIONIRANJE KUKOVA.

ZA JOŠ VIDEO INSTRUKCIONALA: Kontaktiraj me porukom FLEKSIJA KUKA na teamiketa@gmail.com

 

Tea Miketa

Komentari
×

Zanima me