Raw food i blendanje

Raw food i blendanje

Raw food je sve popularniji način dohrane, prehrane čak! Lagano su svi poludjeli za tim. Što generalno, uopće nije loše. Revoluciju je pokrenula Viktorija Boutenko s nekoliko knjiga na tu temu, koje obiluju praktičnim savjetima i receptima. Mi smo ih pročitali i već neko vrijeme primjenjujemo ono što odgovara našim potrebama.

Unatrag par godina, skršili smo nekoliko blendera i štapnih mixera, dok se na kraju nismo odlučili za kupovinu profesionalnijeg aparata, Omni blenda. Svojom snagom i praktičnošću ispunjava sve naše zahtjeve. Osim za pripravu kašastih sokova, koristimo ga za drobljenje, usitnjavanje i mljevenje.

Kao što općenito u životu ništa nije samo crno-bijelo, tako niti ovaj “pokret” ne nudi generalnu istinu.

Raw food revolucija je započela u Americi, zemlji u kojoj ljudi zapravo rijetko jedu hranu. Žive od nekih proizvoda, koji imaju određenu kalorijsku vrijednost, a vjerujemo da nutritivnu vrijednost nemaju. Nama je to čudno, ali “na zapadu” ljudi ne znaju kuhati pa je sve što jedu upakirano u celofan, plastiku; a često je pripremljeno na najjeftiniji način s najjeftinijim namirnicama ne bi li određeni prodavač – zaradio. Na žalost, tako je. Ako takvom čovjeku dnevnu rutinu prodrmate s jednim, dva RAW FOOD obroka ili s napitkom zelenog SHAKE-a, vi ste za njegovo zdravlje napravili revoluciju. Poznavajući ZAPADNI način prehrane – to je nešto najbolje što ti ljudi mogu napraviti za sebe.

U raw food spadaju salate, voće i klice – sve što nije termički uništeno. U raw food spada i nepasterizirano i nehomogenizirano domaće mlijeko, kefir i jogurt. Zeleni kašasti sokovi prvenstveno trebaju biti zeleni (povrće), s dodatkom malo voća radi boljeg okusa. Zeleni smoothie nije banana, jabuka, mrkva i žlica meda, to je jednostavno – šećer. U svijetu zdravog jedenja voće zovu – čokoladica s drveta. Šećer je šećer bez obzira kako ga zvali i koji mu je izvor, imao li popratne vitamine u paketu ili bio zaliven mliječnom čokoladom.

Pošto smo desetak godina u zaostatku, kod nas je situacija samo malo bolja. Još su na životu one bakice koje ponekad pripreme nešto domaće, ako uspiju doći do namirnica koje su bar djelomično neiskvarene. Kako se radi o vrsti u izumiranju, uskoro se i tome nazire kraj… Generacije mladih, visokoobrazovanih poslovnih ljudi nemaju vremena za ništa osim za svoj dvadesetčetverosatni radni dan. Za marendu se kupuju forneti, pizza cutevi, krafne i bureci. Današnji školarci su potomci gore navedenih, i druga su generacija koja nesvjesno, ali uporno zatire put zdravom jedenju… Sve više mlađih zaposlenih ljudi odlazi ručati u neki od restorana u blizini ureda, a na njihovom meniju definitivno nije salata. Tu je jako puno mesa i sumnjivih, brzopoteznih priloga te alkohola. Jedna nam se vlasnica restorana nedavno čudom načudila jer smo za nas dvoje naručili 6 salata. Porcija salate je ravna mjerici ptičjeg obroka!

Pozitivne i negativne strane RAW FOOD-a i BLENDANJA

Hajdemo se najprije riješiti negativnih!

  • Oksalna kiselina je vrlo iritirajuća za probavni trakt. Blokira apsorpciju željeza i kalcija u tijelu i može doprinijeti stvaranju bubrežnih kamenaca. Polako sa špinatom, blitvom i peršinom!
  • Povrće je često tretirano raznim pesticidima. Prije sirove konzumacije, treba biti dobro oprano.
  • Ne postoji univerzalno pravilo po kojemu je potrebno konzumirati sirovu hranu. Osobi s lijenim crijevima će pasati natašte jer će mu ubrzati crijevnu peristaltiku, a kod nekog drugog će izazvati proljev.
  • Nisu sve vrste povrća pogodne da se jedu sirove. Ponešto treba i kuhati upravo da ne bismo naškodili svom zdravlju.
  • Priprema salate zahtijeva vremena. Ako uspoređujete s klopom koju vadite iz plastike i ubacujete u mikrovalnu, dosta vremena.

A sad, pozitivne!

  • Sirovo povrće je bogato vitaminima, mineralima i vlaknima. Sadrži probavne enzime koji se kuhanjem uništavaju. Djeluje alkalizirajuće na tijelo smanjujući mu kiselost te doprinositi njegovom čišćenju.
  • Ako ujutro pripremite bocu smoothie-ja, možete je uzeti na posao i posegnuti za njom kad god ste gladni/žedni, da se uopće ne morate ustati i prošetati do automata s čokoladicama!
  • Hrana postaje ukusnija, odnosno okus neke hrane postaje puno zanimljiviji i dolazi do izražaja. Nažalost, većina procesuirane hrane je “krcata” pojačivačima okusa.

U koju god skupinu da spadate ključ je u umjerenosti. Mi smo se uvjerili osobnim iskustvom da ne postoji obrazac koji je prihvatljiv za sve. Određeni periodi u godini ali i određeni period života diktiraju tempo prehrane. Naš savjet da jedete pametno i da uživate u hrani. Ako vam vaš način prehrane ne donosi rezultate ili vam odmaže, onda ga promijenite, bez obzira na to da li su neka istraživanja potvrdila da je to zdravo ili nezdravo.
Za kraj, pogledajte ovo kratko predavanje.

Tea Miketa

Komentari
×

Zanima me