Neurotyping

Neurotyping

Neurotyping je koncept koji je stvorio trener Christian Thibaudeau. Njegova filozofija je oblikovanje individualnog neurološkog profila kako bi se bolje osmislio optimalni program treninga, plana prehrane i suplementacije.

Neurotransmiteri igraju veliku ulogu u vašoj osobnosti, ali i u različitim ključnim elementima kao što su tolerancija na stres, adaptacija, motiviranost i potreba za strukturom ili varijacijama.

Nažalost, izravne mjere neurotransmitera nisu dostupne prosječnom čovjeku, a nisu ni toliko pouzdane. Dr. Mike Miletić, koji koristi izravno mjerenje neurotransmitera, govori da su pouzdani oko 65%. On testira samo razinu neurotransmitera, dok je osjetljivost neurotransmitera jednako važna. Također se ne mjeri brzina razgradnje pojedinog neurotransmitera.

Kada znate koje su osobine ličnosti povezane s visokim ili niskim razinama aktivnosti za svaku kemikaliju u mozgu, možete nacrtati sliku svoje kemije u mozgu procjenjujući te osobine.

Ovom metodom moći ćete dobiti dobru predodžbu o tome što je vaš neurotip i tako donijeti najbolje moguće odluke u vezi s vašim treningom, prehranom i suplementacijom.

Kada je riječ o treningu, vaš neurološki profil ima veliki utjecaj na sljedeće činjenice:

  • Koliko dobro podnosiš sesije visokog intenziteta?
  • Koliko volumena možeš podnijeti?
  • Tvoja potreba za varijacijama?
  • Koliko brzo naučiš nove pokrete?
  • Što te najviše motivira za trening?
  • Koliko brzo ili polako trebaš trenirati?
  • Kakve tehnike treninga možete koristiti?
  • Koja je najbolja zona intenziteta za Vas?

S velikom količinom korisnih informacija koje se mogu koristiti na sve životne segmente, a ne samo na trening, Christianova moć govora i predavanja je nešto što do sada dugo nisam vidio. Toliko suvereno baratanje materijom bez ikakvih problema odgovarajući na svako postavljeno pitanje uz obrazlaganje zašto i zbog čega.

Uz sve to jako zanimljivo, a bilo je stvarno opsežno. Svaki dan nam je produžio edukaciju za 45 minuta. Sada slijedi onaj ipak teži dio, a to je učenje i implementacija u praksi.

Aleksandar Miketa

Komentari
×

Zanima me