Torakalna kralježnica i kako je održati funkcionalnom

Torakalna kralježnica i kako je održati funkcionalnom

Torakalna kralježnica se sastoji od 12 kralješaka. Na trupove grudnih kralježaka se naslanjaju rebra koje se naprijed vežu na prsnu kost. Tako tvore grudni koš. Svako rebro je povezano s dva kralješka osim 11 i 12 rebra koji su vezani samo za jedan kralježak.

Grudna kralježnica je najduži dio kralježnice, a kritična zona je Th4 do Th9. Spinalni kanal i slobodni prostor između medule i koštanih stijenki kanala su najuži. Osim toga sama medulla je slabije opskrbljena krvlju nego ostali dijelovi pa u rehabilitaciji bolnog torakalnog sindroma treba pažnju usmjeriti na taj dio.

Pokreti cijelog prsnog koša su zapravo zbroj svih pokreta. Ona je najpokretniji dio kralježnice, ali ima i zaštitničku ulogu jer je funkcija organa u grudnom košu važnija od pokretljivosti same kralježnice. Tako će ona sama jako često biti nepokretni dio cijele kralježnice zbog čega će patiti neke druge strukture i dijelovi.

Pokreti koji se zbivaju u torakalnoj kralježnici su:

  • Antefleksija i retro fleksija: 4 do 12 stupnjeva (najviše u grudno slabinskom prijelazu)
  • Laterofleksija: 8 stupnjeva na svaku stranu segmentalno i ograničena je rebrima
  • Rotacija: od 8 do 2 stupnja i ona opada kako se ide prema dolje

Vratno grudno područje seže do Th3/Th4 i taj prijelaz je također od kliničkog i terapeutskog značaja jer se tu veže snažni rameni pojas sa svojim mišićima, koji će često biti kompromitiran poradi nepokretljivosti torakalne kralježnice.

Grudno slabinski prijelaz je točka gdje se pri hodu prebacuje težina s jedne na drugu nogu i tu se lumbalna skolioza s jedne strane mijenja u grudnu skoliozu s druge strane.

Bolovi u grudnoj kralježnici mogu biti preneseni, odnosno tiču se organa smještenih u grudnoj i trbušnoj šupljini. Degenerativne promjene su češće u starijoj životnoj dobi i također doprinose pojavi bolova u samoj kralježnici. Današnji način života ne osigurava dovoljnu pokretljivost kralježnice što rezultira smanjenom pokretljivošću što dovodi do problema s vratnim dijelom, ramenim obručem, ali i lumbalnim dijelom kralježnice.

Prevencija je pola zdravlja pa tako i ugodne vježbe za poboljšavanje pokretljivosti mogu pomoći u rješavanju nekih sitnih problema. Također vježbe je dobro napraviti prije treninga pogotovo ako je naglasak na gornji dio tijela kao što je Bench press, Military press, Snatch (trzaj), Clean (nabačaj), Pull up (zgib). Nekada je priprema za trening pola posla.

Za osobe koje ne treniraju, ali većinu svog radnog vremena provode za računalom, uredskoj stolici, volanom, ove vježbe će pomoći da poboljšaju pokretljivost, ali i da poboljšaju lokalni metabolizam u samoj grudnoj kralježnici.

Za sve ostalo slobodno nas kontaktirajte.

Aleksandar Miketa

Morning spine mobilization

T spine mobility exercise 1

T spine mobility exercise 2

T spine mobility exercise 3

T Spine mobility exercise 4

Komentari
×

Zanima me